Velké hnědé žampiony Portobello si přímo říkají o nějakou výtečnou náplň. Zkuste třeba tuto ve stylu caprese, s mozzarelou, čerstvými rajčaty a bazalkou.
Suroviny:
- 4 portobello žampiony
- 2 ks mozzarella v nálevu
- 250 g cherry rajčat
- hrst čerstvé bazalky
- 2 oříšky másla
- 2 stroužky česneku nasekaného na jemno
- hrst hladkolisté petržele
- himalájská sůl
Glazé:
- ¼ hrnku balzamikového octa
- 2 lžíce povoleného sladidla (xylitol)
Postup:
Předehřejme troubu na 200 stupnu a zapneme si gril.
V malém rendlíčku na plotně smícháme máslo, najemno nasekaný česnek a na hrubo nasekanou hladkolistou petržel. Mícháme dokud se vše nespojí.
Česnekovým máslem potřeme z vrchu klobouky portobella a namazanou stranou je položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Do každého kloboučku dáme plátky mozzarelly a půlky rajčat a grilujeme v troubě, dokud se nerozpustí sýr a nezačne zlátnout … cca 10 minut, podle trouby.
Mezitím si připravíme glazé. Smíchejte cukr s balzamikovým octem v malém rendlíčku a na vyšším plameni přiveďte k varu. Poté oheň zmírněte a nechte cca 8 minut vařit, aby směs zhoustla a zredukovala se na glazé.
Při podávání pokapejte upečená portobella glazé a ozdobte natrhanou čerstvou bazalkou …
Osolíme himalájskou solí.