Ravioli se špenátem a ricottou je recept ze severní Itálie. Tento recept je upraven pro Low Carb.
Suroviny:
- 400 g baby špenátu
- 4 vajíčka
- 1 menší žloutek
- 120 g ricotty
- 1 PL psyllia
- 1 mozzarella
- sůl
- pepř bílý
- muškátový oříšek
- parmazán na posypání
- 1 dc smetany ke šlehání
- 100 g gorgonzoly
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na ravioli. Do misky si dáme 4 vajíčka (Jestli jsou vajíčka větší, tak můžeme jeden žloutek odebrat. Bude potřeba do špenátové náplně.) Přidáme natrhanou mozzarellu na kousky bez nálevu, psyllium, hrst čerstvého špenátu a špetku soli. To vše projedeme tyčovým mixérem dohladka.
Vyložíme plech pečicím papírem a těsto na něj vylejeme. Pečeme na 170°C asi 5 -7 minut, dle trouby.
Mezi tím si spaříme špenát vřelou vodou z rychlovarné konvice a necháme jej minutku okapat. Přendáme na prkénko a nasekáme na menší kousky. Přidáme žloutek, ricottu, sůl a mletý pepř. Směs hezky propracujeme.
Když máme těsto předpečené, sejmeme opatrně pečicí papír a lžičkou na polovinu těsta nanášíme špenátovou směs… Druhou polovičkou ”kopečky” přiklopíme a pomocí formičky tvoříme ravioli. Jestli formičku nemáme, můžeme použít třeba malou skleničku a okraje zlehka zmáčkneme vidličkou.
Takto spojené těstoviny vrátíme zpět na 5 minut do trouby zapéct.
Na omáčku si zahřejeme ve vodní lázni smetanu a přidáme natrhanou gorgonzolu. Kastrůlek sundáme z vodní lázně a necháme omáčku maličko vychladnout, tím nám zhoustne. Dochutíme čerstvým pepřem.
Ravioli jsou výborné sypané nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, ale to by Vám je nesměl někdo sníst 🙂
Takže mě musel stačit strouhaný parmazán 🙂