Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 35 min
Množství: 8 porcí

Borůvkový koláč se smetanovou náplní je oblíbenou pochoutkou. Můžeme ho upéci i z borůvek mražených, ale čerstvé jsou čerstvé. 


Suroviny:

Borůvková náplň:

  • 0,5 šálku mražených borůvek
  • 2PL vody
  • špetka xanthanové gumy

Krémová náplň:

  • 110g smetanový sýr
  • 1 vejce
  • 1 PL sladidla
  • vanilkový extrakt

Korpus:

  • 120 g mandlové mouky
  • 1 PL sladidla
  • 1 PL syrovátkové bílkoviny
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky xanthanové gumy
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 80 g řecký jogurt
  • 1 PL másla

Postup:

Borůvková náplň: V malé pánvi na středním ohni rozvaříme borůvky a vodu. Přiveďte k varu a poté vařte 5 až 7 minut. Sejmeme z tepla a přisypeme xanthanovou gumou a míchejte, aby se borůvková směs spojily. Necháme vychladnout.

Krámová náplň: Ve střední misce vyšleháme smetanový sýr, vejce a sladidlo dohladka. 

Dort: Předehřejeme troubu na 180°C a vyložíme pečičím papírem 20 cm velkou dortovou formu.

Ve střední misce rozmícháme mandlovou mouku, sladidlo, vanilkový proteinový prášek, prášek na pečení, xanthanová guma, jedlá soda a sůl.

Ve velké misce spolu vyšleháme jogurt a máslo dohladka. Přidáme vejce, sladidlo a zašleháme do směsi. Postupně vmícháme směs mandlové mouky. 

Do dortové formy rozložíme těsto. Strany těsta uděláme oproti prostředku vyšší a asi tak 2,5 cm široké. Směs smetanového sýra rovnoměrně rozetřeme do středu a poté rozetřeme borůvkovou směs přes smetanový sýr.

Pečeme v troubě 180°C 30 až 35 minut, nebo dokud nebudou strany. Střed se bude stále trochu chvět.

Necháme vychladnout ve formě. Opatrně odstraníme formu. Necháme v lednici ještě asi hodinu zatuhnout. Udržujte v chladu.

Předchozí článekDomácí noky
Další článekCukry Sladidla Sirupy v Low Carb

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno