Borůvkový koláč se smetanovou náplní je oblíbenou pochoutkou. Můžeme ho upéci i z borůvek mražených, ale čerstvé jsou čerstvé.
Suroviny:
Borůvková náplň:
- 0,5 šálku mražených borůvek
- 2PL vody
- špetka xanthanové gumy
Krémová náplň:
- 110g smetanový sýr
- 1 vejce
- 1 PL sladidla
- vanilkový extrakt
Korpus:
- 120 g mandlové mouky
- 1 PL sladidla
- 1 PL syrovátkové bílkoviny
- 1 ČL prášku do pečiva
- 0,5 lžičky xanthanové gumy
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 80 g řecký jogurt
- 1 PL másla
Postup:
Borůvková náplň: V malé pánvi na středním ohni rozvaříme borůvky a vodu. Přiveďte k varu a poté vařte 5 až 7 minut. Sejmeme z tepla a přisypeme xanthanovou gumou a míchejte, aby se borůvková směs spojily. Necháme vychladnout.
Krámová náplň: Ve střední misce vyšleháme smetanový sýr, vejce a sladidlo dohladka.
Dort: Předehřejeme troubu na 180°C a vyložíme pečičím papírem 20 cm velkou dortovou formu.
Ve střední misce rozmícháme mandlovou mouku, sladidlo, vanilkový proteinový prášek, prášek na pečení, xanthanová guma, jedlá soda a sůl.
Ve velké misce spolu vyšleháme jogurt a máslo dohladka. Přidáme vejce, sladidlo a zašleháme do směsi. Postupně vmícháme směs mandlové mouky.
Do dortové formy rozložíme těsto. Strany těsta uděláme oproti prostředku vyšší a asi tak 2,5 cm široké. Směs smetanového sýra rovnoměrně rozetřeme do středu a poté rozetřeme borůvkovou směs přes smetanový sýr.
Pečeme v troubě 180°C 30 až 35 minut, nebo dokud nebudou strany. Střed se bude stále trochu chvět.
Necháme vychladnout ve formě. Opatrně odstraníme formu. Necháme v lednici ještě asi hodinu zatuhnout. Udržujte v chladu.