Kebab na špejli s pečenou mrkví je rychlovka s mletého masa. Tento recept zavoní při obědě vůní slunce, dovolené a Řecka.
Suroviny:
- 250g hovězího mletého masa
- 250g vepřového mletého maso
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- sůl
- pepř
- hrst bazalky
- hrst petržele hladkolisté
- olivový olej
- 0,5 kg mrkve
- 1 ks salátové okurky
- 3 stroužky česneku
- 1 řecký jogurt
Postup:
Hovězí maso dobře vymícháme s 0,5 dl ledové vody. Maso se krásně spojí a bude držet celou směs pohromadě. Vepřové mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme dle chuti. Přidáme nahrubo nasekané bylinky. Obě dvě směsi promícháme dohromady a dáme vychladit na 20 minut do lednice.
Směs rozdělíme na 12 hromádek, ze kterých vytvarujeme válečky, do nich vsuneme špejli.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a kebaby ze všech stran opečeme.
Jako přílohu můžeme zvolit opečenou mrkev. Tu dáme na 10 minut vařit do osolené vody do které nalijeme 1 PL octa. Povařenou zeleninu osušíme a dáme pečeme na troše olivového oleje v předehřáté troubě 15 minut.
Jako dip si můžeme připravit klasické Tzatziky: Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Z nastrouhané okurky důkladně vymačkáme přebytečnou vodu. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Řecký jogurt nalijeme do mísy a přidáme vymačkanou okurku. Šťávu z citronu, sůl, bílý pepř, prolisovaný česnek zamícháme do jogurtu s okurkou.