
Pečená kuřecí játra s dýňovou omáčkou a těstovinami je jednoduchý recept k přípravě večeře nebo oběda.
Už jen ta kompozice barev těstovin na talíři, se parádně hodí do podzimního času.
Suroviny:
- ½ střední dýně Hokkaidó
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 2 ks stroužky česneku
- 400g kuřecích jater
- 2 ks cibule
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 hrst čerstvé bazalky
- ½ ČL šalvěje sušené (nebo pár lístku čerstvé)
- 100g sýru grana padano
- 1 hrst nasekaných mandlí na ozdobu
Těstoviny:
- 6 ks vejce
- 1 ks mozzarella bez nálevu
- 15 g psyllium
- 3 PL smetana
- sůl
Postup:
Troubu vyhřejeme na 180°C. Dýni rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Stroužky česneku jen rozmáčkneme nožem na plocho a přidáme péct k dýni. Pečeme do měkka cca 20 minut. Pečenou dýní spolu s česnekem zpracujeme do hladkého pyré ponorným mixérem. Naředíme dle potřeby vývarem.
Těstoviny:
Vejce, smetanu, mozzarellu (natrhanou na kousky), psyllium a sůl pomocí ponorného mixéru vypracujeme do hladkého, řídkého těsta. Připravené těsto vylijeme na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Rozetřeme na co nejtenčí placky. Plechy s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby na 160°C a pečeme 8-10 minut.
Upečené placky otočíme na stole papírem nahoru a papír sloupneme. Ještě teplé placky smotáme do ruličky a pomocí ostrého nože je nakrájíme na dlouhé nudličky.
Játra:
Dobře očistíme kuřecí játra, ale krájet je nebudeme. Nejsou tak velké a jsou jemné a křehké. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na drobno nakrájenou cibulku a přidáme játra, která opepříme a restujeme do měkka.
Kusy jater opatrně vyndáme a do zbylého výpeku nalijeme trochu vývaru a přidáme dýňové pyré. Směs lehce provařímu a dochutíme.
Těstoviny promícháme se sýrem, bazalkou, mandlemi a směsí výpeku s dýňovým pyré. Na talíři vytvoříme hnízdo a doprostřed dáme restované játra a ozdobíme bazalkou.