Velmi jednoduchá, ale zároveň velmi chutná a vydatná polévka.
Suroviny:
- 1 větší brokolice
- 1 větší cibule
- oříšek másla
- libeček ( dávám pro vůni do každého vývaru)
- sůl
- pepř
- 200 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 kostička lučiny
- dvě hrsti najemno nastrouhaného parmazánu
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- pár kapek citronové šťávy
Na ozdobu : parmazánový chips a kopeček zakysané smetany
chilly
Postup:
V hrnci rozpustíme máslo, na které přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Mezi tím si rozebereme brokolici na růžičky a přidáme k cibulim restujeme společně, osolíme.
Pár růžiček brokolice si odeberu na buď na ozdobu nebo jen proto, aby polévka v závěru nebyla až tak hladká a bylo do čeho kousnout 🙂
Vše zalijeme vývarem a vaříme pod pokličkou do změknutí brokolice. (Já osobně vařím 10-15 minut, aby se nevypařily všechny vitamíny, kór když máte zeleninu ze zahrádky).
Když je brokolice měkká, tak celou polévku projedeme tyčovým mixérem.
Přidáme lučinu, prolisovaný česnek a čerstvý pepř.
Vařím cca 5 minut.
Poté polévku vypneme. Přidáme smetanu, pár kapek citronu s strouhaný parmazán. Vše důkladně promícháme. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
PARMAZÁNOVÝ CHIPS : je jen nastrouhaný parmazán, který dáme rozehřát na pečící papír …(5 minut na horký vzduch)