Vyzkoušejte tento svěží nízkosacharidový ovocný koláč se sněhovou peřinou. Místo rybízu lze využít jakékoli výraznější ovoce – višně, maliny, určitě by byl skvělý i s rebarborou.
Suroviny:
Korpus
- 70g mouka mandlová
- 60g mouka kokosová
- 80g čerstvý krémový sýr
- 2 ks vejce M, do těsta pouze žloutky, bílky na “peřinu”
- 1 ČL kypřící prášek do pečiva
Tvarohová náplň
- 250g tvaroh v kostce – tučný
- 1 PL xylitol, cukr březový
- 1ks vejce M
- vanilkový extrakt
- 50ml smetana ke šlehání, šlehačka
- 1 PL citronová šťáva, čerstvá
Bílková směs – peřina
- 1 PL xylitol, cukr březový
- 250g rybíz červený
- 1PL citronová šťáva, čerstvá
Postup:
Použila jsem formu o průměru 20 cm. Před pečením formu vymažte máslem a vysypte kokosem nebo trochou mandlové mouky. Formu místo vymazání můžete vyložit jen pečícím papírem.
Těsto – všechny suroviny na těsto – mimo vaječného bílku – jsem dala do sekáčku od tyčového mixeru a promixovala. Vlhkou rukou jsem těsto natlačila do formy tak, aby kolem vznikl okraj vysoký 1-2cm. Pečeme při 180C cca 15minut. Poté na předpečený koláč rozetřeme tvarohovou náplň.
Tvarohová náplň – suroviny na náplň umixujeme v sekáčku. Koláč potřený náplní dáme péct na dalších 20minut. Poté na koláč navrstvíme bílkovou směs.
Bílková směs – z bílků, které zbyly z těsta ušleháme tuhý sníh, následně zašleháme Xylitol pěkně do tuha. Nakonec lehce vmícháme rybíz, citronovou šťávu, a skořici. Bílkovou směs navrstvíme na koláč a opět pečeme cca 15minut hezky do růžova. Dobu pečení přizpůsobte vaší troubě. Záleží i na tom, jak vysoko v troubě je koláč umístěný.