Mrkváč
Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 45 min
Množství: 6 minidortíčků

Tento skvělej a vláčnej mrkvovej dort s chutí citronového krému a který je obsypaný ořechy a voňavý kořením, Tak ten určitě stojí za vyzkoušení.


Suroviny:

KORPUS:

  • 100 g mrkve
  • 120 g vlašských ořechů
  • 4 PL kokosové mouky
  • 2 vajíčka
  • 7 PL podmáslí
  • 15 dkg másla či kokosového oleje
  • 1 čl prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 čl skořice
  • kůra z 1 citronu
  • 3 PL povoleného sladidla
  • špetka soli

KRÉM:

  • 1 mascarpone
  • šťáva z ½ citronu
  • sladidlo dle potřeby
  • 5 PL smetany ke šlehání

NA OZDOBU:

Nahrubo nasekané vlašské ořechy pražené na másle a zasypané 1 PL sladidla.

Redukce citronové a pomerančové šťávy se sladidlem.

Postup:

Nejprve si očistíme a najemno nastrouháme mrkev, kterou dáme na chvíli vysušit do trouby. Pečeme asi 10 minut na 170 stupňů-nesmí nám shnědnout.

Mezitím si připravíme těsto. Vlašské ořechy si nameleme najemno. Komu vadí, nebo má případnou alergii, může vlašské ořechy vyměnit za pekanové.

Do misky k namletým ořechům přidáme kokosovou mouku, prášek do pečiva, sladidlo a promícháme.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Do sypkých surovin přidáme lehce vysušenou mrkev,žloutky,kůru z citronu, rozehřáté máslo a podmáslí. Těsto propracujeme a na závěr přidáme vyšlehaný sníh z bílků.

Vyložíme malý plech pečicím papírem a těsto na něj přeneseme. Pečeme na 180 stupňů asi 35 minut.

Těsto necháme vychladnout a poté vykrajujeme požadovaný tvar. Jestli se nám nechce, můžeme placku nechat v celku a krém nanést přímo na ní….a budou z toho skvělé řezy 🙂

Příprava krému je velice snadná. Do misky přidáme mascarpone, šlehačku, sladidlo a šťávu z citronu a vše společně zašleháme – pár vteřin).

Vytvořená kolečka promažeme krémem a zdobíme dle vlastní fantazie.

POSYPKA: Ořechy nasekáme nahrubo a krátce je orestujeme na oříšku másla, zasypeme sladidlem a chvíli pražíme 🙂 , ať se oříšky obalí. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, přidáme sladidlo a necháme na plameni zredukovat na ⅓. Směs zůstane krásně hustá.

Těsto lze péct i v dortové formě o průměru cca 16 cm. Bude ale nízký. Proto doporučuji péct dva korpusy, které promažeme.

Takž na dort bude potřeba dvojitá dávka všech surovin.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno