Tento skvělej a vláčnej mrkvovej dort s chutí citronového krému a který je obsypaný ořechy a voňavý kořením, Tak ten určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny:
KORPUS:
- 100 g mrkve
- 120 g vlašských ořechů
- 4 PL kokosové mouky
- 2 vajíčka
- 7 PL podmáslí
- 15 dkg másla či kokosového oleje
- 1 čl prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 čl skořice
- kůra z 1 citronu
- 3 PL povoleného sladidla
- špetka soli
KRÉM:
- 1 mascarpone
- šťáva z ½ citronu
- sladidlo dle potřeby
- 5 PL smetany ke šlehání
NA OZDOBU:
Nahrubo nasekané vlašské ořechy pražené na másle a zasypané 1 PL sladidla.
Redukce citronové a pomerančové šťávy se sladidlem.
Postup:
Nejprve si očistíme a najemno nastrouháme mrkev, kterou dáme na chvíli vysušit do trouby. Pečeme asi 10 minut na 170 stupňů-nesmí nám shnědnout.
Mezitím si připravíme těsto. Vlašské ořechy si nameleme najemno. Komu vadí, nebo má případnou alergii, může vlašské ořechy vyměnit za pekanové.
Do misky k namletým ořechům přidáme kokosovou mouku, prášek do pečiva, sladidlo a promícháme.
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Do sypkých surovin přidáme lehce vysušenou mrkev,žloutky,kůru z citronu, rozehřáté máslo a podmáslí. Těsto propracujeme a na závěr přidáme vyšlehaný sníh z bílků.
Vyložíme malý plech pečicím papírem a těsto na něj přeneseme. Pečeme na 180 stupňů asi 35 minut.
Těsto necháme vychladnout a poté vykrajujeme požadovaný tvar. Jestli se nám nechce, můžeme placku nechat v celku a krém nanést přímo na ní….a budou z toho skvělé řezy 🙂
Příprava krému je velice snadná. Do misky přidáme mascarpone, šlehačku, sladidlo a šťávu z citronu a vše společně zašleháme – pár vteřin).
Vytvořená kolečka promažeme krémem a zdobíme dle vlastní fantazie.
POSYPKA: Ořechy nasekáme nahrubo a krátce je orestujeme na oříšku másla, zasypeme sladidlem a chvíli pražíme 🙂 , ať se oříšky obalí. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, přidáme sladidlo a necháme na plameni zredukovat na ⅓. Směs zůstane krásně hustá.
Těsto lze péct i v dortové formě o průměru cca 16 cm. Bude ale nízký. Proto doporučuji péct dva korpusy, které promažeme.
Takž na dort bude potřeba dvojitá dávka všech surovin.