Mrkváč
Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 45 min
Množství: 6 minidortíčků

Tento skvělej a vláčnej mrkvovej dort s chutí citronového krému a který je obsypaný ořechy a voňavý kořením, Tak ten určitě stojí za vyzkoušení.


Suroviny:

KORPUS:

  • 100 g mrkve
  • 120 g vlašských ořechů
  • 4 PL kokosové mouky
  • 2 vajíčka
  • 7 PL podmáslí
  • 15 dkg másla či kokosového oleje
  • 1 čl prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 čl skořice
  • kůra z 1 citronu
  • 3 PL povoleného sladidla
  • špetka soli

KRÉM:

  • 1 mascarpone
  • šťáva z ½ citronu
  • sladidlo dle potřeby
  • 5 PL smetany ke šlehání

NA OZDOBU:

Nahrubo nasekané vlašské ořechy pražené na másle a zasypané 1 PL sladidla.

Redukce citronové a pomerančové šťávy se sladidlem.

Postup:

Nejprve si očistíme a najemno nastrouháme mrkev, kterou dáme na chvíli vysušit do trouby. Pečeme asi 10 minut na 170 stupňů-nesmí nám shnědnout.

Mezitím si připravíme těsto. Vlašské ořechy si nameleme najemno. Komu vadí, nebo má případnou alergii, může vlašské ořechy vyměnit za pekanové.

Do misky k namletým ořechům přidáme kokosovou mouku, prášek do pečiva, sladidlo a promícháme.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Do sypkých surovin přidáme lehce vysušenou mrkev,žloutky,kůru z citronu, rozehřáté máslo a podmáslí. Těsto propracujeme a na závěr přidáme vyšlehaný sníh z bílků.

Vyložíme malý plech pečicím papírem a těsto na něj přeneseme. Pečeme na 180 stupňů asi 35 minut.

Těsto necháme vychladnout a poté vykrajujeme požadovaný tvar. Jestli se nám nechce, můžeme placku nechat v celku a krém nanést přímo na ní….a budou z toho skvělé řezy 🙂

Příprava krému je velice snadná. Do misky přidáme mascarpone, šlehačku, sladidlo a šťávu z citronu a vše společně zašleháme – pár vteřin).

Vytvořená kolečka promažeme krémem a zdobíme dle vlastní fantazie.

POSYPKA: Ořechy nasekáme nahrubo a krátce je orestujeme na oříšku másla, zasypeme sladidlem a chvíli pražíme 🙂 , ať se oříšky obalí. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, přidáme sladidlo a necháme na plameni zredukovat na ⅓. Směs zůstane krásně hustá.

Těsto lze péct i v dortové formě o průměru cca 16 cm. Bude ale nízký. Proto doporučuji péct dva korpusy, které promažeme.

Takž na dort bude potřeba dvojitá dávka všech surovin.

Předchozí článekZapečené vajíčko
Další článekAvokádovo-makové muffiny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno