Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 40 min
Množství: 2 menší mazance
Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct.
Suroviny:
- 125 g tučného tvarohu
- 1 vejce
- 85 g mandlové mouky
- 15 g kokosové mouky
- 20 g syrovátkového proteinu
- 60 g rozpuštěného másla
- vanilka
- kůra z 1 citronu
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátu
- 1 ČL xantanové gumy
- 3 PL povoleného sladidla
- špetka soli
- rozinky namočené v rumu ( vymačkané + 1 PL rumu do těsta)
- hrst nahrubo nasekaných ořechů
- vajíčko na pomazání
- mandlové plátky a rozinky na zdobení
Postup:
Do mísy dáme tvaroh, vejce, sladidlo a citronovou kůru a mixujeme do hladka.
V druhé misce smícháme všechny suché přísady, které přisypeme k rozmixované tvarohové směsi.
Na závěr vlijeme máslo a pořádně promícháme.
Těsto je lepivé, Vytvarujeme bochánek jeden, či dva menší a dáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Takto připravené mazance dáme do lednice na hodinu odpočinout.
Poté je teprve potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlovými lupínky.
Pečeme 10 minut na 180°C a pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě cca 30 minut. (Ke konci je nutné hlídat, ať je nespálíte).