Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 30 min
Množství: dle formy

Mandlový dort je jednoduchý, vzdušný a lahodný piškotový dort s příchutí vanilky a citronové kůry. Je vytvořen z pouhých třech složek: vejce, cukr a mandlová mouka…. žádné máslo a žádný olej!


Suroviny:

12 cm forma: 2 vejce, 60 g mandlové mouky, 60 g cukru

15 cm forma: 3 vejce, 90 g mandlové mouky, 90 g cukru

19 cm forma: 4 vejce, 120 g mandlové mouky, 120 g cukru

23 cm forma: 5 vajec, 150 g mandlové mouka, 150 g cukru

26 cm forma: 6 vajec, 180 g mandlové mouky, 180 g cukru 

28 cm forma: 8 vajec, 240 g mandlové mouky, 240 g cukru 

Ostatní  ingredience:

  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůry  dle chuti
  • vanilkový extrakt

Glazura:

  • 20 ml povoleného másla
  • 20 g cukru xylitol (+ na psypání)
  • mandlový extrakt
  • vanilkový extrakt

Posyp:

  • 50-100 g plátkové mandle

Postup:

Vejce předem vyjmeme z chladničky, protože vejce musí mít pokojovou teplotu. Nebo je necháme několik minut namočené v misce s teplou vodou.

Předehřejeme troubu na 170°C. V troubě, než se nahřeje, opražíme plátky mandlí do zlatova. Můžeme i opražit mandle na pánvičce s trochou másla.

Do mísy rozklepneme celá vejce, nasypeme cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vyšleháme ručním mixérem do světle žluté nadýchané hmoty, která zvětší šleháním až 2x svůj objem. Šleháme poctivě cca 10-15 minut.

Mandlovou mouku po částech zamícháme do našlehané hmoty. Mouku přimícháváme pomalu a po malých částech, tak aby nám díky většímu množství mouky těsto nekleslo.

Hmotu nalijeme do formy kterou jsme předem vyložili pečícím papírem na dně i na stěnách. Papír přilepíme trochou másla nebo si pečicí papír lehce namočíme.

Pečeme cca 30 min, během pečení neotvíráme troubu. Protože by chladný vzduch při otevření mohl způsobit,  spadnutí těsta. Po uplynutí potřebného času na pečení, troubu vypneme a necháme ještě 5-10 minut pootevřenou.

Mezi tím, si připravíme glazuru. Rozmícháme máslo s cukrem, mandlovým a vanilkovým extraktem.

Když je dort ještě teplý, rozetřeme mašlovačkou glazura po vrchní části dortu. Posypeme opraženými  mandlemi a lehce je zamáčkneme do glazury. Zbytek glazury naneseme na mandle.

Ozdobený dort necháme úplně vychladnout.

Předchozí článekDomácí lahodná majonéza
Další článekPalačinkový wrap

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno