Dortík jako čokoládová tečka nedělního odpoledne.
Suroviny:
Korpus:
- 5 vajec
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 1-2 PL povoleného sladidla
- 1 čl prášku do pečiva
- Hrst na hrubo nasekaných pekanových ořechů
KRÉM :
- 270 ml smetany ke šlehání
- 70 g vysokoprocetní čokolády
- 1 čl agaru
Postup:
Žloutky vyšleháme se sladidlem do tužší pěny.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou vmícháme k vyšlehaným žloutkům. Přidáme prášek do pečiva a na hrubo nasekané pekanové ořechy. Celou směs promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který ke žloutkové směsi opatrně štěrkou přimícháme a přelijeme do dortové formy o průměru 16 cm. (Když bude mít forma větší průměr, přidejte vejce, čokoládu a klidně i ořechy.)
Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Korpus po upečení necháme zcela vychladnout. Trochu spadne, tak se nelekejte.
Mezitím si připravíme krém. 70 ml smetany ke šlehání zahřejeme v kastrůlku na plotně. Přidáme nalámanou čokoládu a promícháme, aby nebyly hrudky. Na závěr přidáme agar. Necháme vychladit. Zbylou smetanu vyšleháme v tuhý krém, můžeme přidat sladidlo, jestli chceme. Do vychladlé směsi šlehačky s čokoládou přimícháme 3/4 ušlehané šlehačky.
Vychladlý korpus rozřízneme a naplníme čoko krémem.
Na vrch dáme zbylou šlehačku a zdobíme dle vlastní fantazie.
Já použila na ozdobu jahody máčené v čokoládě a posypala pistáciemi, naškrábanou vysokoprocetní čokoládu a drobky z ořezu korpusu.