Čas přípravy:  24 min
Čas vaření:  5-6 hod
Množství:  4 porcí

Nebudu vám nic nalhávat. Příprava tohoto lisovaného pomalu pečeného bůčku se zelím z červené cibule není rozhodně minutková a potřebuje nějaký čas, zejména den předem. Pokud si ale den předem nachystáte, co půjde, v den servírování už toho tolik dohotovit nebude potřeba. Odměnou vám bude měkké, rozpadající se maso, které se vám prostě bude rozplývat na jazyku. 


Suroviny:

  • 1 ČL semínek koriandru
  • 1 ČL celého pepře
  • 1 kg vepřového bůčku i s kostí
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • šťáva z 1 pomeranče

Cibulové zelí:

  • 5 červených cibulí
  • 3 PL balzamikového octa
  • 2 PL erythritolu
  • 100 ml červeného vína
  • sádlo (výpek)

Postup:

Začneme den předem s přípravou masa. Celý koriandr a pepř nasucho opražíme na pánvi, až se rozvoní.
Koření nadrtíme v hmoždíři. Troubu rozehřejeme na 125°C. Z pomerančů vymačkáme šťávu.
Bůček ze všech stran osolíme a okořeníme rozdrceným pepřem. Dáme ho do pekáčku kůží nahoru. Plátky cibule, rozmačkaný česnek a bobkový list dáme na maso a okolo něj. Vše podlijeme pomerančovou šťávou. Maso pečeme 5-6 hodin na 125°C.

Upečené maso je jako polštářek, nadýchané a měkkoučké. Maso necháme trochu zchladnout a z jeho povrchu odstraníme co nejvíce cibule, česneku a koření.
Do hrnce, který je velký přibližně jako bůček, nalijeme trošku vody a maso jím zatížíme. Takto zatížené maso dáme do lednice do druhého dne.

Cibulové zelí
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Bubáka odstraníme. Po rozpadnutí měsíčků vzniknou vlásky podobné zelí.

Na troše výpeku z bůčku rozpadlou cibuli orestujeme. Musí mírně změknout, ale nesmí zároveň ztratit mnoho vody, aby zůstala šťavnatá a vláčná.

Poté přidáme cukr, zarestujeme a pak dolijeme tekutými složkami – vínem a balzamikovým octem. Vše svaříme, čímž získáme cibulové zelí.

Vychladlý bůček vyndáme z lednice a sundáme z něj zatížení. Na rozpálenou čistou pánev dáme trochu výpeku a maso nakrájené na velké kostky na něm opečeme ze všech stran dozlatova.

A můžeme servírovat. Na talíř dáme cibulové zelí, přidáme kostky masa, a přílohu dle libosti.

Já připravil opečené tvarohové knedlíčky

Předchozí článekKulajda se ztraceným vejcem
Další článekZapečený květák s kuřecím masem a balzamikovou cibulí

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno