Nebudu vám nic nalhávat. Příprava tohoto lisovaného pomalu pečeného bůčku se zelím z červené cibule není rozhodně minutková a potřebuje nějaký čas, zejména den předem. Pokud si ale den předem nachystáte, co půjde, v den servírování už toho tolik dohotovit nebude potřeba. Odměnou vám bude měkké, rozpadající se maso, které se vám prostě bude rozplývat na jazyku.
Suroviny:
- 1 ČL semínek koriandru
- 1 ČL celého pepře
- 1 kg vepřového bůčku i s kostí
- sůl
- 1 bobkový list
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- šťáva z 1 pomeranče
Cibulové zelí:
- 5 červených cibulí
- 3 PL balzamikového octa
- 2 PL erythritolu
- 100 ml červeného vína
- sádlo (výpek)
Postup:
Začneme den předem s přípravou masa. Celý koriandr a pepř nasucho opražíme na pánvi, až se rozvoní.
Koření nadrtíme v hmoždíři. Troubu rozehřejeme na 125°C. Z pomerančů vymačkáme šťávu.
Bůček ze všech stran osolíme a okořeníme rozdrceným pepřem. Dáme ho do pekáčku kůží nahoru. Plátky cibule, rozmačkaný česnek a bobkový list dáme na maso a okolo něj. Vše podlijeme pomerančovou šťávou. Maso pečeme 5-6 hodin na 125°C.
Upečené maso je jako polštářek, nadýchané a měkkoučké. Maso necháme trochu zchladnout a z jeho povrchu odstraníme co nejvíce cibule, česneku a koření.
Do hrnce, který je velký přibližně jako bůček, nalijeme trošku vody a maso jím zatížíme. Takto zatížené maso dáme do lednice do druhého dne.
Cibulové zelí
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Bubáka odstraníme. Po rozpadnutí měsíčků vzniknou vlásky podobné zelí.
Na troše výpeku z bůčku rozpadlou cibuli orestujeme. Musí mírně změknout, ale nesmí zároveň ztratit mnoho vody, aby zůstala šťavnatá a vláčná.
Poté přidáme cukr, zarestujeme a pak dolijeme tekutými složkami – vínem a balzamikovým octem. Vše svaříme, čímž získáme cibulové zelí.
Vychladlý bůček vyndáme z lednice a sundáme z něj zatížení. Na rozpálenou čistou pánev dáme trochu výpeku a maso nakrájené na velké kostky na něm opečeme ze všech stran dozlatova.
A můžeme servírovat. Na talíř dáme cibulové zelí, přidáme kostky masa, a přílohu dle libosti.