Nadýchaná piškotová roláda s vůní a chutí pomerančů se stane favoritem na každém stole. Ať již svátečním, nedělním nebo jen odpoledne ke kávě.
Suroviny:
- 6 vajec
- špetka soli
- 120 g xylitolu
- 120 g mandlového proteinu
- 2 g prášku do pečiva
- 50 g kokosového oleje
- 50 ml mléka
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 250 g mascarpone
Postup:
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Ze žloutků a 60 g cukru ušleháme pomocí ručního mixéru hladkou pěnu, kterou osolíme špetkou soli a přidáme nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého před koncem šlehání přidáváme postupně 70g cukru.
Do takto připraveného sněhu lehce zamícháme prosátý mandlový protein (odtučněné mandlová mouka) a prášek do pečiva.
Obě směsi lehce ale důkladně promícháme. Ze zamíchané směsi odebereme dvě naběračky do mističky ve které jsme si smíchali mléko a olej. Směs promícháme a přidáme do sněhové směsi.
Plech vyložíme pečicím papírem a celou směs nalijeme na plech. Dobře rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut. Délka pečení je odvislá od toho jak nám peče trouba a tloušťky těsta.
Mezitím si připravíme pomerančový krém. Mascarpone vyšleháme s pomerančovou a citronovou šťávou a dosladíme dle potřeby.
Upečené těsto přendáme na stůl i s pečicím papírem, přiklopíme dalším dílem papíru a otočíme.
opatrně papír sundáme. Okraje těsta ořízneme ostrým nožem. Kdyby jsme to neudělali testo by nám praskalo a šlo špatně rolovat. Na těsto namažeme krém a opatrně zarolujeme pomocí papíru. Roládu necháme vychladnout.