Čas přípravy: 25 min
Čas vaření: 60 min
Množství: 1 dort
Míchaný nápoj Piňa Colada má dvě základní varianty. Málokdo tuší, že druhá varianta – smetanová – dala také impuls ke vzniku stejnojmennému dortu.
Suroviny:
Korpus:
- 6 vajec odděleně
- 80 g xylitol
- 80 g mandlove mouky
- 40 g líškooříškové mouky
- Vanilka
- 20 g syrovátkový protein
- 30 g oleje
Želé disk:
- 300 ml provařeného a rozmixovaného ananasu
- 1 PL xylitol
- 3 g agaru
Krém:
- 350 ml smetany ke šlehání
- Plechovka koko mléka (tuhá část)
- 500 g mascarponne
- Xylitol
- Šťáva z 1 citronu
- Na ozdobu usušené květy z ananasu, pusinky, kokos
Postup:
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a sladidla vyšleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s vanilkou.
Stěrkou opatrně vmícháme žloutky k našlehaným bílkům…
Prosejeme všechny suché přísady a zapracujeme je do těsta. Na konec lehce vmícháme olej.
Pečeme na 175°C asi 20 minut a pak stáhneme teplotu na 150°C a pečeme ještě dalších 25 minut …
Na krém si vyšleháme vše dohromady na nižší otáčky, na závěr to ohulíme.
Želé disk připravíme dle návodu na sáčku agaru a nebo můžeme použít disk z ananasu.
Květy jsou z ananasu, který zbavíme slupky a nakrájíme jej i se středem na velmi tenké plátky. Ty poklademe na papír a pečeme na 100°C dost dlouho …
