Klasické špagety carbonara jsou lety ověřená lahůdka, a když dodržíte několik jednoduchých pravidel a pořídíte kvalitní sýr a slaninu, prostě se nemůžou nepovést!
Suroviny:
TĚSTOVINY:
- 60 g smetanového sýra
- 30 g másla
- 30 g mandlové mouky
- 3 vejce (40 g)
CARBONARA:
- 100 g pancetty
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 žloutky
- 50 g pecorino, parmezán
- sůl a pepř
Postup:
Špagety si připravíme podle receptu, klidně dopředu.
Předehřejeme troubu na 150°C. Přidáme všechny vybrané přísady do misky a rozšleháme do hladké konzistence. Pečícím papírem vyložíme plech na pečení a nalijeme celou směs na plech. Pomocí špachtle nebo nože směs rovnoměrně rozetřeme, tak aby byla směs co nejtenčí. Vložíme do trouby a pečeme 8 minut.
Jakmile je těsto upečené, necháme vychladnout a jemně ho stočíme do ruličky. Pomocí ostrého nože nakrájíme na požadovanou velikost těstovin.
Špagetám carbonara dává chuť především slanina pancetta, žloutky a ovčí sýr pecorino. Uzeninu pokrájíme na malé kostičky, podle prorostlosti přidáme trochu olivového oleje a necháme pomalu na velké pánvi dokřupava vyškvařit.
Mezitím si prošleháme žloutky s nastrouhaným sýrem a zřeďte trochou vývaru. Trochu vývaru přidáme i k pancettě, přivedeme k varu, aby se uvolnila chuť a vůně připečeného a vmícháme špagety. Necháme prohřát, odstavíme na půl minutky.
Vmícháme žloutky. Je důležité, aby už pánev nebyla na plotně, protože jinak budeme mít spíše míchaná vajíčka než carbonaru. Pořádně opepříme, dosolíme. Posypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou a podáváme.