Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 15 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné

Hustá a vydatná květáková polévka vás zahřeje a to jistě v zimě ocení každý. K její přípravě potřebujete jen minimum surovin a výsledek potěší dospělé i děti.


Suroviny:

  • 1 ks květák
  • 1 ks větší cibule
  • oříšek másla
  • snítka libečku
  • sůl
  • pár kuliček pepře
  • muškátový oříšek
  • 1 dc smetany ke šlehání
  • hrst strouhaného parmazánu
  • 300 ml  zeleninového vývaru

Postup:

Nejprve si očistíme květák, natrháme ho na malé růžičky.

V kastrůlky si do zlatova orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, poté přidáme malé růžičky květáku a restujeme ještě chvíli společně.Pár růžiček květáku vyjmu a dám stranou a přidáme nakonec do hotové polévky. Mám ráda, když i v krémové polévce do něčeho můžu kousnout 🙂

Zalijeme vývarem, přidáme snítku libečku a pár kuliček pepře a vaříme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí květáku.     

Když je květák měkký, vyjmeme libeček a kuličky pepře a vše projedeme tyčovým mixérem do hladka.

Až teď dochutíme solí, ale opatrně, ještě tam přijde parmazán! A také byl slaný zeleninový vývar, dle potřeby čerstvě mletým pepřem a lehce strouhaným muškátovým oříškem.

Polévku „vypneme“ , zakápneme smetanou a za stálého míchání přidáme najemno nastrouhaný parmazán.

Na ozdobu jsem použila sýrový chips z goudy, kostičky opražného semínkového chleba, parmazán a kousky květáku orestovaného na skus …

Zakápnuté pažitkovým olejem …

Předchozí článekBorůvkovo-limetkový podmáslový dort
Další článekCelerové pyré

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno