Hustá a vydatná květáková polévka vás zahřeje a to jistě v zimě ocení každý. K její přípravě potřebujete jen minimum surovin a výsledek potěší dospělé i děti.
Suroviny:
- 1 ks květák
- 1 ks větší cibule
- oříšek másla
- snítka libečku
- sůl
- pár kuliček pepře
- muškátový oříšek
- 1 dc smetany ke šlehání
- hrst strouhaného parmazánu
- 300 ml zeleninového vývaru
Postup:
Nejprve si očistíme květák, natrháme ho na malé růžičky.
V kastrůlky si do zlatova orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, poté přidáme malé růžičky květáku a restujeme ještě chvíli společně.Pár růžiček květáku vyjmu a dám stranou a přidáme nakonec do hotové polévky. Mám ráda, když i v krémové polévce do něčeho můžu kousnout 🙂
Zalijeme vývarem, přidáme snítku libečku a pár kuliček pepře a vaříme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí květáku.
Když je květák měkký, vyjmeme libeček a kuličky pepře a vše projedeme tyčovým mixérem do hladka.
Až teď dochutíme solí, ale opatrně, ještě tam přijde parmazán! A také byl slaný zeleninový vývar, dle potřeby čerstvě mletým pepřem a lehce strouhaným muškátovým oříškem.
Polévku „vypneme“ , zakápneme smetanou a za stálého míchání přidáme najemno nastrouhaný parmazán.
Na ozdobu jsem použila sýrový chips z goudy, kostičky opražného semínkového chleba, parmazán a kousky květáku orestovaného na skus …
Zakápnuté pažitkovým olejem …