Čas přípravy: 10 min
Čas vaření:  15 min
Množství: 2 porcí

Kopr už konečně na zahrádce vylezl, ve sklenici zbylo pár sušených hub z loňska a včera jsem si donesla čerstvá vejce….tak se kulajda nabízela


Suroviny:

  • 300 ml vývaru (já měla slepičí)
  • 2 PL másla
  • 1 kedlubna
  • Hrst sušených hub (předem namočených)
  • 1 lučina
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • Pepř
  • Nové koření
  • Drcený kmín
  • Bobkový list
  • Kopr
  • 2 PL octa
  • 2 PL xylitol
  • Špetka xantanové gumy (nemusí být)

Ztracené vejce:

  • Vejce
  • Voda
  • Ocet

Postup:

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou kedlubnu a sušené houby a orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, nové koření, kmín a bobkový list a vaříme do měkka, asi 15 minut. Směs zahustíme paloučkem a zjemníme smetanou. Dochutíme xylitolem a octem. Na závěr vyndáme koření a přidáme na jemno nasekaný čerstvý kopr. Dle potřeby (stačí na špičku nože) přidáme xantanovou gumu (nemusíme dávat)…

Na ztracené vejce si připravíme naběračku, do které nalijeme ocet(do 2/3) a vyklepneme do něj vajíčko. Do 2/3 kastrolu nalijeme vodu a dáme ji vařit. Když se voda vaří, uděláme pomocí vařečky vír a vejce s octovou vodou pomaličku po stěně kastrolu vlijeme do vroucího víru. Vařečkou ještě můžeme pár krát zatočit kolem kastrolu. Počkéme, až se začne voda znovu vařit a stopneme si 2 minutky, poté vejce vyjmeme a servírujeme

- oblíbená firma -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno