Kopr už konečně na zahrádce vylezl, ve sklenici zbylo pár sušených hub z loňska a včera jsem si donesla čerstvá vejce….tak se kulajda nabízela
Suroviny:
- 300 ml vývaru (já měla slepičí)
- 2 PL másla
- 1 kedlubna
- Hrst sušených hub (předem namočených)
- 1 lučina
- 150 ml smetany ke šlehání
- Pepř
- Nové koření
- Drcený kmín
- Bobkový list
- Kopr
- 2 PL octa
- 2 PL xylitol
- Špetka xantanové gumy (nemusí být)
Ztracené vejce:
- Vejce
- Voda
- Ocet
Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou kedlubnu a sušené houby a orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, nové koření, kmín a bobkový list a vaříme do měkka, asi 15 minut. Směs zahustíme paloučkem a zjemníme smetanou. Dochutíme xylitolem a octem. Na závěr vyndáme koření a přidáme na jemno nasekaný čerstvý kopr. Dle potřeby (stačí na špičku nože) přidáme xantanovou gumu (nemusíme dávat)…
Na ztracené vejce si připravíme naběračku, do které nalijeme ocet(do 2/3) a vyklepneme do něj vajíčko. Do 2/3 kastrolu nalijeme vodu a dáme ji vařit. Když se voda vaří, uděláme pomocí vařečky vír a vejce s octovou vodou pomaličku po stěně kastrolu vlijeme do vroucího víru. Vařečkou ještě můžeme pár krát zatočit kolem kastrolu. Počkéme, až se začne voda znovu vařit a stopneme si 2 minutky, poté vejce vyjmeme a servírujeme