Zapečená jídla miluju… protože to jen připravíte, a ono se to pak už vlastně “dodělá” samo 🙂 A zapečené portobello žampiony nejsou náročené ani na přípravu, ale i skvěle chutnají, a to znamená jediné – dokonalý recept
Suroviny:
- 4 střední-větší portobello žampiony (cca 200 g)
- 125 g sýru Philadelphia
- 6 listů medvědího česneku (v mimosezóně můžeme použít 1-2 prolisované stroužky klasického česneku)
- 8 plátků slaniny (cca 130 g)
- nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano (cca 20 g)
- 4 PL olivového oleje
- sůl, pepř, chilli a tymián
Postup:
Medvědí česnek si nasekáme na menší kousky a smícháme se sýrem Philadelhia. Můžeme přidat špetku pepře a chilli.
Žampionům seřízneme nožičky a vložíme (vějířovou částí nahoru) do zapékací misky, kterou jsme si předtím trochu pokapali olivovým olejem. Tím zakápneme i samotné žampiony. Osolíme, opepříme a naplníme sýrem s medvědím česnekem. Posypeme trochou tymiánu a na takto připravené žampiony už jen vyskládáme plátky slaniny a zasypeme sýrem.
Zapékací misku se žampiony vložíme do trouby, která se nám rozehřála na 175 °C. Já dávám na spodní příčku, aby se slanina nezačala příliš brzo připalovat a žampiony se stačily propéct. Pečeme 20 minut, ale pokud je pak ještě chvilka potřeba, stáhneme na 170 °C a dopékáme dalších 5 minutek.
Zapečené žampiony doplňte třeba zeleninovým salátem.
