Pórková krémová polévka je nenáročné na přípravu i použité suroviny. A nejen že je lahodná ale je i vydatná.
Suroviny:
- 1 větší pórek
- 1 kořenovou petržel
- 1 šalotka
- 1 -2 ks řapíkatého celeru
- 1 stroužek česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 30 g másla
- 30 g strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- smetana na zjemnění
- na ozdobu sýrový chips ze strouhaného parmazánu
Postup:
V kastrolu si rozpustíme máslo a přidáme nakrájený pórek (nakrájíme bílou část). Petržel si nakrájíme na větší kousky společně s šalotkou a přidáme jí k pórku a orestujeme. Na závěr přidáme na plátky nakrájený česnek.
Podlijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Na konec přidáme nasekanou zelenou část pórku a vaříme ještě 3-5 minut, do změknutí. Déle není třeba. Polévku rozmixujeme dohladka pomocí tyčového mixéru.
Na závěr přidáme smetanu na šlehání a hrst strouhaného parmazánu. Polévku již nevaříme. Dle potřeby osolíme a opepříme.
Podáváme s pórkem krátce restovaným na másle a se sýrovým chipsem.
Sýrový chips děláme v troubě. Na čtyři porce použijeme asi 50 g strouhaného parmazánu. Na pečící papír uděláme 4 hromádky, které necháme v troubě roztavit na placičky. Pečeme na 160°C asi 7 minut.