Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 20 min
Množství: 4 porcí

Pórková krémová polévka je nenáročné na přípravu i použité suroviny. A nejen že je lahodná ale je i vydatná.


Suroviny:

  • 1 větší pórek
  • 1 kořenovou petržel
  • 1 šalotka
  • 1 -2 ks řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 30 g másla
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • smetana na zjemnění
  • na ozdobu sýrový chips ze strouhaného parmazánu

Postup:

V kastrolu si rozpustíme máslo a přidáme nakrájený pórek (nakrájíme bílou část). Petržel si nakrájíme na větší kousky společně s šalotkou a přidáme jí k pórku a orestujeme. Na závěr přidáme na plátky nakrájený česnek.

Podlijeme vývarem  a vaříme asi 10 minut. Na konec přidáme nasekanou zelenou část pórku a vaříme ještě 3-5 minut, do změknutí. Déle není třeba. Polévku rozmixujeme dohladka pomocí tyčového mixéru.

Na závěr přidáme smetanu na šlehání a hrst strouhaného parmazánu. Polévku již nevaříme. Dle potřeby osolíme a opepříme.

Podáváme s pórkem krátce restovaným na másle a se sýrovým chipsem.

Sýrový chips děláme v troubě. Na čtyři porce použijeme asi 50 g strouhaného parmazánu. Na pečící papír uděláme 4 hromádky, které necháme v troubě roztavit na placičky. Pečeme na 160°C asi 7 minut.

Předchozí článekCelerové pyré se smetanou
Další článekKaiserky z ricotty

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno