Jednoduchá starodávná cukrářská klasika … v naší oblíbené cukrárně ji vedle jiných „vychytaných“ zákuscích s úspěchem prodávají dodnes … ale doma upečená je i tak nejlepší a to ještě s borůvkami.
Suroviny:
NA TĚSTO :
4 vejce
50 g lískooříškové mouky
50 g kokosové mouky
20 g sladidla ( xylitol )
60 ml vody
ČL prášku do pečiva s vinným kamenem
špetka soli
KRÉM :
1 tučný tvaroh
1 smetana ke šlehání
1 zakysaná smetana
šťáva z půli citronu
sladidlo Xylitol
rozvar z borůvek na obarvení krému
Postup:
Do mísy si oddělíme zvlášť žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny se špetkou soli.
Žloutky utřeme se sladidlem do husté pěny, poté postupně přisypeme obě mouky, prášek do pečiva , vodu a na závěr pomalu vmícháme vyšlehané bílky.
Plech lehce potřeme olejem a dáme na něj pečící papír. Naneseme těsto, které rovnoměrně rozetřeme.
Pečeme na 170 stupňů asi 10 – 15 minut, podle barvy.
Teplou placku i s pečícím papírem srolujeme a necháme vychladnout.
Mezi tím si vyšleháme smetanu, přidáme sladidlo, tvaroh, zakysanou smetanu a šťávu z citronu.
A nakonec přidáme vychladlý rozvar z borůvek. (Borůvky mám lesní, v tuto dobu mražené. Dám je jen do misky a provařím je ve vodní lázni, pustí trochu vody. Projedu je tyčovým mixérem a poté propasíruji a přimíchám vychladlé do krému).
Roládu rozbalíme, naneseme krém a zase zpět stočíme.
Trochu krému jsem si nechala a potřela jím celou roládu ze shora.
Na závěr jsem ozdobila kokosem obarveným borůvkovou šťávou ( než rozvar z borůvek projedete tyčovým mixérem, odeberte 4 lžičky ” fialové vody” a přidejte do kokosu a promíchejte. Jelikož ještě zůstane zlehka nahřátá trouba, dejte ho na plech s pečícím papírem dosušit do vyplé trouby 🙂
Zdobila jsem šlehačkou a kanadskými borůvkami …