Kokosovo-borůvková roláda
Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 10 min
Množství: 1ks rolády
Obtížnost: snadné

Jednoduchá starodávná cukrářská klasika … v naší oblíbené cukrárně ji vedle jiných „vychytaných“ zákuscích s úspěchem prodávají dodnes … ale doma upečená je i tak nejlepší a to ještě s borůvkami.


Suroviny:

NA TĚSTO :

4 vejce

50 g lískooříškové mouky

50 g kokosové mouky

20 g sladidla ( xylitol ) 

60 ml vody

ČL prášku do pečiva s vinným kamenem

špetka soli

KRÉM :

1 tučný tvaroh

1 smetana ke šlehání

1 zakysaná smetana

šťáva z půli citronu

sladidlo Xylitol

rozvar z borůvek na obarvení krému

Postup:

Do mísy si oddělíme zvlášť žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny se špetkou soli.

Žloutky utřeme se sladidlem do husté pěny, poté postupně přisypeme obě mouky, prášek do pečiva , vodu a na závěr pomalu vmícháme vyšlehané bílky.

Plech lehce potřeme olejem a dáme na něj pečící papír. Naneseme těsto, které rovnoměrně rozetřeme.

Pečeme na 170 stupňů asi 10 – 15 minut, podle barvy.

Teplou placku i s pečícím papírem srolujeme a necháme vychladnout.

Mezi tím si vyšleháme smetanu, přidáme sladidlo, tvaroh, zakysanou smetanu a šťávu z citronu.

A nakonec přidáme vychladlý rozvar z borůvek. (Borůvky mám lesní, v tuto dobu mražené. Dám je jen do misky a provařím je ve vodní lázni, pustí trochu vody. Projedu je tyčovým mixérem a poté propasíruji a přimíchám vychladlé do krému).

Roládu rozbalíme, naneseme krém a zase zpět stočíme. 

Trochu krému jsem si nechala a potřela jím celou roládu ze shora.

Na závěr jsem ozdobila kokosem obarveným borůvkovou  šťávou ( než rozvar z borůvek projedete tyčovým mixérem, odeberte 4 lžičky ” fialové vody” a přidejte do kokosu a promíchejte. Jelikož ještě zůstane zlehka nahřátá trouba, dejte ho na plech s pečícím papírem dosušit do vyplé trouby 🙂

Zdobila jsem šlehačkou a kanadskými borůvkami …


Předchozí článekZapečený chřest s kuřecím masem
Další článekSýrová roláda

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno