Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 15 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné
Jednoduché ale vynikající cuketová polévka ze slunné Italie. Doplnit ji můžete ještě listovým salátem a podávat jako lehký oběd nebo večeři.
Suroviny:
- 60 ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
- hrst bazalkových lístků, nasekaných
- mořská sůl a mletý bílý pepř
- 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
- 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 60 ml smetany na vaření
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané
- 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání
Postup:
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený LC chléb.