Mám ráda „cokoli“ na paprice. Proto jsem se rozhodla připravit recept, tak aby byl jednoduchý a lahodný. Šťavnaté plátky s kýty polité smetanovou omáčkou s chutí papriky a nadýchané mandlové knedlíky – to je to, co bude lahodit Vašemu mlsnému jazíčku.
Suroviny:
- 800 g Vepřové kýty
- 500 ml studené vody
- 3 ks Cibule
- 5 PL lžíc Olivového oleje
- 20 g másla
- 250 g cibule
- 15 g Sladké papriky
- 200 ml smetany na šlehání * nebo vaření
- Sůl
- Pepř bílý
Postup:
Vepřovou kýtu odblaňte a nakrájejte na 4 plátky nebo nakrájejte na nudličky.
Osolené a opepřené maso orestujte v hrnci na rozpáleném oleji do zlatova. Orestované maso vyjměte a dejte zatím stranou.
Na výpeku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Nebojte se dát větší množství cibule. Přidejte sladkou papriku a za stálého míchání lehce nechte zpěnit. Dejte pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak zhořkne.
Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut. Uvařenou cibuli rozmixujte dohladka pomocí ponorného mixéru. Do omáčky vložte opečené maso a přilijte šťávu, kterou pustilo. Hrnec opět zakryjte poklicí a maso vařte přibližně 10 minut.
Odkryjte poklici, do hrnce přilijte smetanu a krátce za občasného promíchání povařte do zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete. Do omáčky vložte na zjemnění máslo, ale už nevařte. Hotovou omáčku podávejte se svou oblíbenou přílohou. Hodit se budou například Mandlové knedlíky
TIP: Omáčku můžete přihustit v trošce vody rozmíchaným Psyllium (2 ČL) a nechte provařit.