Čas přípravy: 20 min

Čas vaření: 30 min

Množství: 2 porce

Naprostá klasika Sekaná s bramborem. Recept na přípravu sekané pečeně je jenom základní. Do sekané můžeme zamíchat sýr, zeleninu, uzeninu a nebo zabalit vařená vejce a tím sekanou udělat pestřejší a chutnější. Můžete recept použít jako základ na karbanátky a masové koule.


Suroviny:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • ledová voda
  • sůl
  • pepř
  • majoránku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 lžička plnotučné
  • 100 g permazánu nebo čedaru
  • 2 kedlubny
  • kurkuma

Postup:

Hovězí mleté maso osolíme, přidáme trochu ledové vody a řádně vypracujeme, tak aby se maso s vodou spojilo a vytvořilo tzv. prát. Přidáme mleté vepřové maso, nastrouhané stroužky česneku, pepř a majoránku a dobře vymícháme. Několikrát bouchneme se směsí na pracovní desku nebo do misky. Maso se důkladně propojí a nebude při pečení praskat.

Z této směsi, mokrýma rukama vytvarujte šišku sekané. Důkladně uhladíme a dáme do pekáčku. Trochu podlijeme vodou a pečeme asi 20 minut na 160°C v předehřáté troubě.

Mezi tím si připravíme přílohu. Ke kedlubně se chováme stejně jako k bramborám.  Oloupáme, nakrájíme, dáme do vody. Přidáme dle chutí kmín a sůl. Pro lepší barvu a chuť můžeme přidat špetku kurkumy. Vaříme do změknutí asi 15 – 20 min. Po uvaření scedíme a promícháme s nasekanou listovou petrželkou.

Omáčku si připravíme v misce ve vodní lázni nad mírně vroucí vodu. Rozmícháme v ní žloutky, 2 lžíce vody, hořčici a sůl a trpělivě šleháme, dokud nebudou světlé, napěněné a trochu zhoustlé. Pokud se i přes veškerou snahu a pozornost žloutky srazí, začněte znovu a s menší intenzitou páry pod miskou.

Máslo nakrájíme na kostičky a přidáváme po jedné k teplým žloutkům. Pokračujeme ve šlehání, další kousek másla přidejte vždy až ve chvíli, co se vstřebá do omáčky. Dál ještě pár minut šlehejte nad párou, až vznikne teplá omáčka s konzistencí majonézy. Odstavíme omáčku a dochutíme podle potřeby solí a citronovou šťávou. Do teplé omáčky přidáme nastrouhaný parmazán nebo čedar.

Sýrovou omáčku připravíme až těsně před dopečením sekané a uvařením „brambor“.


Výživové údaje Sekané pečeně *na 1 porci
Energie1774 kcal
Bílkoviny150 g
Sacharidy 31 g
Tuky91 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno