Čas přípravy: 20 min
Čas vaření: 30 min
Množství: 2 porce
Naprostá klasika Sekaná s bramborem. Recept na přípravu sekané pečeně je jenom základní. Do sekané můžeme zamíchat sýr, zeleninu, uzeninu a nebo zabalit vařená vejce a tím sekanou udělat pestřejší a chutnější. Můžete recept použít jako základ na karbanátky a masové koule.
Suroviny:
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- ledová voda
- sůl
- pepř
- majoránku
- 3 stroužky česneku
- 3 žloutky
- 100 g másla
- 1 lžička plnotučné
- 100 g permazánu nebo čedaru
- 2 kedlubny
- kurkuma
Postup:
Hovězí mleté maso osolíme, přidáme trochu ledové vody a řádně vypracujeme, tak aby se maso s vodou spojilo a vytvořilo tzv. prát. Přidáme mleté vepřové maso, nastrouhané stroužky česneku, pepř a majoránku a dobře vymícháme. Několikrát bouchneme se směsí na pracovní desku nebo do misky. Maso se důkladně propojí a nebude při pečení praskat.
Z této směsi, mokrýma rukama vytvarujte šišku sekané. Důkladně uhladíme a dáme do pekáčku. Trochu podlijeme vodou a pečeme asi 20 minut na 160°C v předehřáté troubě.
Mezi tím si připravíme přílohu. Ke kedlubně se chováme stejně jako k bramborám. Oloupáme, nakrájíme, dáme do vody. Přidáme dle chutí kmín a sůl. Pro lepší barvu a chuť můžeme přidat špetku kurkumy. Vaříme do změknutí asi 15 – 20 min. Po uvaření scedíme a promícháme s nasekanou listovou petrželkou.
Omáčku si připravíme v misce ve vodní lázni nad mírně vroucí vodu. Rozmícháme v ní žloutky, 2 lžíce vody, hořčici a sůl a trpělivě šleháme, dokud nebudou světlé, napěněné a trochu zhoustlé. Pokud se i přes veškerou snahu a pozornost žloutky srazí, začněte znovu a s menší intenzitou páry pod miskou.
Máslo nakrájíme na kostičky a přidáváme po jedné k teplým žloutkům. Pokračujeme ve šlehání, další kousek másla přidejte vždy až ve chvíli, co se vstřebá do omáčky. Dál ještě pár minut šlehejte nad párou, až vznikne teplá omáčka s konzistencí majonézy. Odstavíme omáčku a dochutíme podle potřeby solí a citronovou šťávou. Do teplé omáčky přidáme nastrouhaný parmazán nebo čedar.
Sýrovou omáčku připravíme až těsně před dopečením sekané a uvařením „brambor“.
Výživové údaje Sekané pečeně * | na 1 porci |
---|---|
Energie | 1774 kcal |
Bílkoviny | 150 g |
Sacharidy | 31 g |
Tuky | 91 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.