Čas přípravy: 25 min
Čas vaření: 30 min
Množství: 1 dort
Mechový dort z kterého až oči přecházejí, skvěle chutná. Vyzkoušejte a buďte hvězdou oslavy. Špenátu se nemusíte bát, dodá dortu barvu, ale chuť má neutrální.
Suroviny korpus:
- 250g baby špenátu
- 9 vajec
- 110 g povoleného sladidla(xylitol)
- 40 g kokosové mouky
- 100 g pistáciové mouky lze použít i mandlová mouka
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátu
- kůra z jednoho citronu
- Čekankový sirup na pokapání korpusu
Suroviny krém:
- 500 g mascarpone
- 500g smetany ke šlehání 40%
- moučkové sladidlo erythritol
- Šťáva z půlky citronu
- Na obmaz 100 g rozpuštěné bílé čokolády
Želé disk:
- 200 g malin, 2 PL sladidla, agar dle dávkování
Na ozdobu:
- Jahody, maliny, mrazem sušené maliny a drcené pistácie
Postup:
Den předem si připravíme želé disk a to tak, že maliny podlijeme troškou vody, přidáme sladidlo a chvíli je provaříme. Takto připravený rozvar můžeme propasírovat, aby jsme se zbavili semínek, které někomu mohou vadit. Poté přidáme agar dle dávkování. Na 200 g takto připraveného rozvaru jsem dala 3 gramy agaru. Agar již nevaříme, jen ho důkladně promícháme. (minutka míchání)
Připravíme si mističku, která má menší průměr než korpus dortu – já měla 10cm průměr misky. Mísu vyložíme potravinářskou fólii. Nyní už jen vlijeme rozvar s agarem do misky a dáme chladit.
Čerstvý špenát si nahrubo nasekáme nožem a přendáme jej do nádoby, v které ho společně s 1 celým vajíčkem a jedním žloutkem rozmixujeme do hladka. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme v pevný sníh společně s 90 g sladidla. Žloutky a zbylé sladidlo vyšleháme v hustou pěnu. Poté zašleháme špenátovou směs. Všechny suché přísady smícháme zvlášť v misce a přisypeme je do žloutkové směsi. Na závěr opatrně stěrkou vmícháme sníh z bílků…
Pekla jsem ve dvou formách, průměr 16 cm ve formě bez dna. Plech vyložíme pečicím papírem, na který položíme obě formy. Těsto rozlijeme do forem a pečeme na 180°C asi 30 minut. (zkouška špejlí) Korpus necháme vychladnout na mřížce. Poté objedeme nožem formu a korpus sám vyklouzne.
Korpus rozřízneme dlouhým dortovým nožem. Budeme mít celkem 4 pláty korpusu …
TIP: Doporučuji připravit korpus den dopředu.
Na krém si vyšleháme vše společně kromě bílé čokolády. 1/3 krému odebereme. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a následně zašleháme do ⅓ krému …
Vrstvení: Na podložku si dáme lžíci krému a přitiskneme první korpus, který pokapeme čekankovým sirupem.
Naneseme vrstvu krému a uhladíme. Opět pokapeme sirupem a položíme další korpus. To celé opakujeme až položíme poslední korpus.
Dort objedeme cukrářskou stěrkou a dáme ho na hodinu zchladit.
Cukrářskou špachtlí naneseme obmazový krém nejdříve na vršek a poté na boky.
Uhladíme pomocí cukrářské stěrky.
Zdobíme dle vlastní fantazie 🙃
