Oříšková bábovka je jednoduchá na přípravu. Vzdušná a lahodná s příchutí vanilky a skořice. Taková zimní kombinace vůní a chutí. Recept je vytvořen z pouhých třech složek: vejce, cukr a oříškové mouky … žádné máslo a žádný olej!
Suroviny:
Bábovka 23 cm:
- 5 vajec
- 150 g oříškové mouky
- 150 g cukru
Ostatní ingredience:
- špetka soli
- skořice dle chuti
- vanilkový extrakt
Na posypání:
- máslo (roztavené)
- cukru moučka xylitol
- skořice
Postup:
Vejce předem vyjmeme z chladničky, protože vejce musí mít pokojovou teplotu. Nebo je necháme několik minut namočené v misce s teplou vodou.
Předehřejeme troubu na 160°C.
Do mísy rozklepneme celá vejce, nasypeme cukr, špetku soli a skořici dle chuti a vanilkový extrakt. Vyšleháme ručním mixérem do světle žluté nadýchané hmoty, která zvětší šleháním až 2x svůj objem. Šleheme poctivě cca 10-15 minut.
Oříškovou mouku (já použil kombinaci 50 g mandlové mouky, 50 g lískooříškové mouky, 50g kokosové mouky) po částech zamícháme do našlehané hmoty. Mouku přimícháváme pomalu a po malých částech, tak aby nám díky vetšímu množství mouky těsto nekleslo.
Hmotu nalijeme do formy kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali kokosovou moukou.
Pečeme cca 30min, během pečení neotvíráme troubu. Protože by chladný vzduch při otevření mohl způsobit, spadnutí těsta. Po uplynutého potřebného času na pečení, troubu vypněte a nechte ještě 5-10 minut pootevřenou.
Smícháme cukr se skořicí. Rozpustíme si máslo a když je bábovka vychladlá, potřeme mašlovačkou její povrch a posypeme cukrem se skořicí.