Klasický francouzský recept, zelené fazole s mandlemi zvyšuje obyčejné zelené fazole do nezapomenutelné přílohy s přídavkem opékaných mandlí, másla, šalotky a vůní citronu.
Suroviny:
- 500g Čerstvé zelené fazolky
- 2 PL Máslo
- 2 ks středně velká šalotka
- 2 hrstě mandlí
- 1 ČJ citronové kůry (z jednoho citronu)
- Sůl, pepř chuti
Postup:
Přiveďte osolenou vodu ve velkým hrnci k varu. Vhoďte fazolky a vařte po dobu 6-7 minut, nebo do požadované měkkosti. fazolky by měly být tužčí na skus – al dente.
Sceďte a dejte stranou.
Mezitím na velké pánvi rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte nakrájenou šalotku a mandle. Opékejte po dobu 5 minut nebo do doby, než máslo zhnědne, šalotky jsou změkčené a mandle lehce opečené.
Snižte teplotu, přidejte do pánve zelené fazolky a promíchejte. Přidejte citronovou kůru a pánev se surovinami prohoďte, aby se suroviny všechny dobře spojily a obalily. Ochuťe podle potřeby solí a čerstvým mletým pepřem. Podávejte okamžitě.
TIP! Do fazolek můžete zamíchat strouhaný parmezán nebo česnek nebo jen nasekat čerstvou bazalku.
Zelené fazolky jako příloha se hodí ke steakům a nebo ke grilované rybě.