Královna mezi českými omáčkami má mnoho tváří, několik možností přípravy, dochucování i variace surovin. Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům na české tabuli a my vám předkládáme léty prověřený recept, kterým své hosty zaručeně potěšíte.
Suroviny:
- 1 kg hovězího zadní
- 200 g anglické slaniny v celku
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 velkého celeru
- olivový olej na potření masa a opékání
- 1 cibule
- svazek tymiánu
- několik kuliček pepře
- nové koření
- bobkový listy
- 2 citrony
- 2 PL ocet
- 1 PL Plnotučné hořčice
- Xylitol dle potřeby na přislazení
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 300 ml hovězího vývaru
- 250 smetany 12%
- Brusinky, klínky citronu
Postup:
Maso zbavte zbytků blan a šlach a prošpikujte ho klínky slaniny. Prošpikované maso potřete olivovým olejem, který dobře vmasírujte do masa.
Na rozpálené sádle orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu. Do orestované zeleniny přidejte cibuli a restujte dohromady se zeleninou. Přidejte hořčici, nové koření, celý pepř a bobkový lis. Takto orestovanou směs zastříkněte octem a zalijte vývarem. Vložte maso a nechte celý základ projít varem.
Základ s masem nechte marinovat a přikryté nechte vychladit v lednici, nejméně jeden den, ale klidně i tři.
Z pekáče, v němž jste marinovali, vyjměte maso a postavte ho na střední plamen. Mezitím dejte rozehřát dost velkou pánev na to, aby se do ní maso vešlo, a zprudka ho v ní opečte na másle nebo čerstvém oleji ze všech stran, aby se zatáhlo. Troubu předehřejte na 200°C.
Do základu, vložte opečené maso a teprve teď vše zlehka osolte. Podlijte trochou vývaru a vložte do trouby. Já pekáč přikrývám, ale maso můžete péct i odkryté. V každém případě teplotu asi po 10 minutách stáhněte na zhruba 160°C a podlévejte podle potřeby vývarem. Pečte asi 2 hodiny, na druhou hodinu teplotu ještě stáhnu na zhruba 130°C, doba pečení je závislá na použitém mase. Maso necháme dojít ve vychládající troubě.
Zkontrolujte, jestli je maso měkké. Vyjměte ho ze základu a zabalte do alobalu. Ze základu vyjměte snítky bylinek a celé koření, základ rozmixujte nebo propasírujte, přilijte smetanu na požadovanou hustotu omáčky. Díky zelenině bude omáčka dostatečně hustá a nebude potřeba ji dohušťovat. Dochuťte pepřete, solí, cukrem (xylitol), citronovou šťávou a nechte zvolna přejít varem. Nakonec vmíchejte máslo a dál již nevařte. Máslo dá omáčce jemnou máslovo-smetanovou chuť.
Maso nakrájejte na plátky, ohřejte a podávejte s omáčkou, tvarohovým „houskovým“ knedlíkem, rozvarem z brusinek, klínky citronu a ozdobené čerstvou bylinkou.