Seznam surovin na Segedínský guláš je jednoduchý – vepřové maso, paprika, kysané zelí a zakysaná smetana. A právě touto jednoduchostí se z tohoto jídla stala legenda. Toto je jídlo pro ty měsíce v roce, kdy naše chutě diriguje čas zabíjaček a chladné dny podzimu.
Suroviny:
- 1 kg vepřové plece
- 500 g kysaného zelí
- 500 g oloupané cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 PL vepřového sádla
- 2 PL sladké papriky
- 100 g zakysané smetany
- 1 ČL kmínu
- sůl
Postup:
Maso nakrájíme na menší kostky. Cibuli si nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zelí vymačkáme z nálevu a nahrubo překrájíme.
V hrnci restujeme na sádle 15 minut cibuli. Přidáme maso a zprudka ho za častého míchání restujeme 5 minut. Přidáme nakrájený česnek, kmín, sladkou papriku zamícháme a restujeme 1 minutu. Zalijeme vodou, přidáme sůl a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu, přiklopíme poklicí a dusíme 20 minut.
Přidáme zelí a dusíme dalších 15 minut nebo než je maso měkké. Občas zamícháme. Přidáme zakysanou smetanu, promícháme a povaříme na mírném ohni 3 minuty. Dle chuti osolíme.
Jako přílohu podáváme Mandlový knedlík dle receptu.