Karfiol, čili květák, je na přípravu letních a podzimních salátů skoro tak univerzální, jako brambora. I zavilí odpůrci karfiolu (pro jeho aroma) si na květákovém salátu pochutnají. Květákový salát poslouží jako lehké samostatné jídlo, příloha k hlavnímu jídlu nebo i surovina při domácí výrobě studených specialit.
Suroviny:
- 1 ks menšího květáku
- 6 rajčat
- 2 papriky
- ½ salátové okurky
- 100 g plátkového sýra
- 100 g vysokoprocentní šunky
- 1 PL majonézy
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 1 PL hořčice
- 2 vejce
- sůl
- pepř
Postup:
Květák si rozdělíme na menší růžičky a dáme do napařovacího kastrolu. Lehce ho osolíme a dáme vařit pod pokličkou max 10 minut , aby nebyl rozvařený a byl na skus. V dalším kastrůlku si uvaříme vejce na tvrdo.
Mezi tím si nakrájíme zbytek zeleniny na menší kousky a šunku se sýrem na kostičky. Do mísy dáme nakrájenou zeleninu se sýrem a šunkou, přidáme jogurt, majonézu, hořčici, pepř. Na závěr přidáme vychladlý květák a nakrájená vejce.
Vše promícháme nejlépe rukama a na konec dle potřeby osolíme. Dáme vychladit do lednice.