Rajská omáčka či rajská je celosvětově rozšířená omáčka, která se připravuje z rajčat jako hlavní suroviny, jež současně tvoří i hlavní vůni a chuť jídla. První kuchařku Il Cuoco Galante, kde najdeme recepty na několik rajčatových omáček, vydal v Neapoli v roce 1773 Vincenzo Corrado.
Suroviny:
- 500 ml hovězí vývar viz odkaz
- 1(80-100g) rajský protlak nebo sugo
- 250 g drcených rajčat(nebo můžete použít čerstvá bez slupky a semen)
- 1 ČL skořice
- 1-2 PL povoleného sladidla(jak kdo má rád sladkou omáčku)
- 3 větší cibule
- 3 ks hřebíčku
- oříšek másla
- ½ – 1 menší cuketa
- sůl a pepř dle potřeby
- jablečný ocet(dle potřeby
Postup:
V kastrůlku necháme rozehřát oříšek másla. Cibuli si nakrájíme najemno a necháme jí zesklovatět .
Zaprášíme cukrem a necháme ho lehce rozpustit….Míchejte,ať se nepřipálí. Přidáme skořici.
Cuketu nastrouháme najemno, vymačkáme a přidáme do kastrolu spolu s drcenými rajčaty a hřebíček.
Zalijeme vývarem a cca 20 minut vaříme.
Přidáme protlak, či sugo.
Vyndáme hřebíček, který už svůj úkol splnil a celou “omáčku” rozmixujeme tyčovým mixérem.
Dochutíme dle potřeby solí, pepřem, popřípadě sladidlem či jablečným octem.