Mušle Mouclade – Tento slavný recept z La Rochelle na západním pobřeží Francie, kombinuje mořské plody, se smetanovou omáčkou a vůní mořských vln. Slávky jsou asi nejlevnější a nejvděčnější mušličky. Dají se udělat na milijón způsobů Slávky se dají s přehledem koupit čerstvé a živé. Zakazuji Vám slávky mražené – jíme přeci opravdové potraviny!!!
Suroviny:
- 1 kg čerstvých mušlí – slávky jedlé
- 500 ml bílého vína
- 100 g másla
- 80 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 dl smetany
- 2 bobkové listy
- 1 fenykl
- 0,1g šafránu
- čerstvý kopr, čerstvý tymián, muškátový oříšek
- pepř
Postup:
Víno, nastrouhaný muškátový oříšek, tymián, bobkový list a cibuli dejte do pánve a přiveďte k varu. Přidejte přede očištěné mušle. Přiklopte poklicí a vařte cca 4-5 minut, dokud se mušle neotevřou.
Mušle sceďte a vývar odložte stranou a udržujte v teple. Odstraňte všechny mušle, které se neotevřely.
V pánvi rozpusťte máslo, na něm orestujte do změknutí (cca 5 min.) natenko nakrájený fenykl s česnekem, a opepřete. Přidejte šafrán a vývar z mušlí. Vařte cca 3 minuty, poté vmíchejte smetanu.
Přidejte mušle a prohřejte cca 2 minuty.
Mušle Mouclade podávejte v hlubokém talíři posypané čerstvým koprem a třeba s chlebem s křupavou kůrkou
TIP
Nejdříve je potřeba pohrát si s mušlemi:
- mušle musí vonět po moři, cítíte-li rybinu, máte smolu.
- vyřaďte mušle nakřápnuté, rozbité a úplně otevřené
- pootveřené mušle, které se na poklep začnou zavírat, můžete použít
- vyřaďte i mušle které ve vodě plavou
- Do dřezu natočte vodu se solí, a naházejte tam šklebe, aby se cítily jako doma.
- kartáčkem, nožíkem ošmrdlejte všechny řasy, malé lasturky a písek