Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 15 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné

Mušle Mouclade – Tento slavný recept z La Rochelle na západním pobřeží Francie, kombinuje mořské plody, se smetanovou omáčkou a vůní mořských vln. Slávky jsou asi nejlevnější a nejvděčnější mušličky. Dají se udělat na milijón způsobů Slávky se dají s přehledem koupit čerstvé a živé. Zakazuji Vám slávky mražené – jíme přeci opravdové potraviny!!!


Suroviny:

  • 1 kg čerstvých mušlí – slávky jedlé
  • 500 ml bílého vína
  • 100 g másla
  • 80 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 dl smetany
  • 2 bobkové listy
  • 1 fenykl
  • 0,1g šafránu
  • čerstvý kopr, čerstvý tymián, muškátový oříšek
  • pepř

Postup:

Víno, nastrouhaný muškátový oříšek, tymián, bobkový list a cibuli dejte do pánve a přiveďte k varu. Přidejte přede očištěné mušle. Přiklopte poklicí a vařte cca 4-5 minut, dokud se mušle neotevřou.

Mušle sceďte a vývar odložte stranou a udržujte v teple. Odstraňte všechny mušle, které se neotevřely.

V pánvi rozpusťte máslo, na něm orestujte do změknutí (cca 5 min.) natenko nakrájený fenykl s česnekem, a opepřete. Přidejte šafrán a vývar z mušlí. Vařte cca 3 minuty, poté vmíchejte smetanu.

Přidejte mušle a prohřejte cca 2 minuty.
Mušle Mouclade podávejte v hlubokém talíři posypané čerstvým koprem a třeba s chlebem s křupavou kůrkou

TIP

Nejdříve je potřeba pohrát si s mušlemi:

  • mušle musí vonět po moři, cítíte-li rybinu, máte smolu.
  • vyřaďte mušle nakřápnuté, rozbité a úplně otevřené
  • pootveřené mušle, které se na poklep začnou zavírat, můžete použít
  • vyřaďte i mušle které ve vodě plavou
  • Do dřezu natočte vodu se solí, a naházejte tam šklebe, aby se cítily jako doma.
  • kartáčkem, nožíkem ošmrdlejte všechny řasy, malé lasturky a písek


Předchozí článekDuhový salát Coleslaw
Další článekBrokolicová polévka

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno